Borgehage – ett Öland i miniatyr!

Borgehage är det område i norra Europa, som är artrikast och har störst mångfald. Byn är ett mini-Öland med strandmark, ekskog och alvarsmark med en helt unik natur. Den unika miljön beror inte minst på alla rödlistade arter som hittats här.

knölvial

Knölvialen är en av alla rödlistade arter i Borgehage.

Detta framgår av den inventering som gjorts under 2016 och letts av konsulter med vetenskaplig kunskap i biologi och kulturhistoria. Dessa har arbetat tillsammans med markägare och andra som tagit fram flera av inventeringsunderlagen.

Vi som bor i Borgehage kan vara tacksamma över att få bo i denna fantastiska by. Men det innebär också en förpliktelse att ta hand om och vårda detta natur- och kulturområde på Öland.

På årsmötet 2015 tillsatte Borgehage byalag en grupp bestående av Birger Pettersson, Anders Blomqvist och Ingrid Klefbäck. Gruppen sökte och fick pengar från Länsstyrelsens lokala naturvårdssatsning (LONA) för att göra en förstudie under 2016. Denna mynnade ut i en Skötselplan.

När kommunekologen Helena Lager och Ingrid Klefbäck mötte företrädare för Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen i mitten av november 2016, var myndighetspersonerna mycket imponerade. Borgehage har nu högsta prioritet för att få anslag för restaurering som förhoppningsvis börjar redan i vinter, då alla markägare utom två har förbundit sig att teckna ett 20-årigt naturavtal.

Slottsskogens skogvaktare Christina Erlandsson kommer att ha det praktiska ansvaret för arbetet.

Alla resultat från kartläggningen av insekter, svampar och kärlväxter, finns längst bak i Skötselplanen, som kommer att sändas ut via mejl till alla medlemmar i Byalaget.

 

Det här inlägget postades i Bilder, Borgehage byalag, Exploateringen, Lona-projektet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar