Protokoll från Borgehage byalags årsmöte 2016

2016-07-26

Närvarande: Anette Wickholm, Krister Ljunge, Karin Svärd Wernersson, Sven Klefbäck, Mads Jacobsen, Bertil Lindberg, Elisabeth Jacobsen, Eva Lindberg, Margareta Wiberg Roland, Tjerstin Thorsén, Ingrid Klefbäck, Agneta Ingelsten, Anders Blomqvist, Håkan Wickholm, Ronny Andersson, Anette Adolfsson, Martin Adolfsson, Håkan Wernersson, Oskar Flärd, Peter Flärd, Sylvia Flärd, Ulf Beijbom, Solveig Beijbom, Håkan Mårtensson, Pelle Grönberg, Päivi Grönberg, Gunnel Henriksson, Charlotte Vänermann, Jonas Henriksson, Tomas Johansson, Christine Johansson, Birger Petersson, Dick Engstrand, Christina Lundberg, Sofie Lycksell, Bernt Lundstedt.

§ 1. Ordförande Anette Wickholm hälsade välkomna och förklarade möter öppnat.

§ 2. Till ordförande för mötet valdes Anette Wickholm.

§ 3. Till sekreterare för mötet valdes Karin Svärd Wernersson.

§ 4. Till justerare valdes Ronny Andersson och Birger Petersson.

§ 5. Kallelsen till årsmötet liksom dagordningen godkändes.

§ 6. Styrelsens verksamhetsberättelse för året 2015-2016 godkänns.

§ 7. Ekonomirapport – Byalagets kassör Krister Ljunge redogjorde för Byalagets ekonomi.

Medlemsavgiften är 300 kronor för 2 år. Hittills har 58 hushåll betalt in avgiften. Föreningen tillämpar brutet räkenskapsår. Räkenskapsåret löper från 1 juli till 30 juni varje år. Föreningen har just nu en kassa på 53 000 kronor. Under året har föreningen haft kostnader för hjälp med att lägga i bryggan och att ta upp den och för att sätta i nya flotten vid bryggan. Föreningen fick in cirka 2 800 kronor på lotteriet som anordnades vid midsommarfirandet. Några medlemmar har bidragit med gåvor till kvarnen som behöver renoveras.

Medlemsavgiften inbetalas till föreningens bankgiro konto 7331-12-45082. Glöm inte ange namn och adress vid betalning.

§ 8. Revisionsberättelsen – Peter Flärd och Sven Klefbäck

§ 9. Styrelsen beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret.

§ 10. Val av ordförande – omval Anette Wickholm – 1 år

§ 11. Val av revisorer – omval Peter Flärd och Sven Klefbäck – 1 år

§ 12. Valberedning – valdes Ronny Andersson och Susanne Svensson på 1 år

§ 13. LONA projektet – Ingrid Klefbäck och Anders Blomqvist berättade om projektet. (Har publicerats tidigare på denna sida)

§ 14. Bryggan – en ny flotte har gjorts och finns på plats. Flotten ska plockas upp tidigare med tanke på att det kan blåsa ordentligt och den kan slitas loss och försvinna. Pelle Grönberg koordinerar upptagning av flotten. Diskussion om bryggan kan läggas i vid Kristi Himmelsfärdshelg istället som nu på midsommardagen. Beslutar att bryggan läggs i vid Kristi Himmelfärdshelgen om det finns tillräckligt med personer som kan hjälpa till. Det behövs minst 10-15 personer till detta. Mötet bestämmer att bryggan ska läggas i den 27 maj 2017. Vi samlas klockan 10.00. Finns det inte tillräckligt med personer som kan hjälpa till kommer bryggan att läggas i vid midsommar istället.

§ 15. Kvarnen – behöver renoveras. Föreningen har pengar. Kvarnen behöver målas och taket tjäras mm. Jonas Henriksson ska ta in ytterligare offerter på kostnader för detta. Krister Ljunge tar kontakt med Janne Stålberg som tidigare varit involverad i frågor som gällt kvarnen.  Vi ska också undersöka om Räpplinge hembygdsförening kan vara med och bidra till renoveringen med tanke på att de äger kvarnen. Målsättningen är att renovera och måla kvarnen våren 2017.

§ 16. Övriga frågor – Ingrid Klefbäck informerar om att det kommer vara botanisk vandring den 1 augusti. Och Anders Blomqvist informerar om historisk vandring den 28 juli 2016.

Borgehage fyller 200 år 2018. Lundbergs gård var den första gården som byggdes i byn.

Vi behöver regelbundet hjälpas åt att röja och räfsa vid badet och hamnen. Mötet bestämmer att vi inbjuder till gemensam röjning i samband med bryggans iläggning och upptagning vår och höst. Årets gemensamma arbetsdag på påskdagen samlade ca 30 personer vilket var jättebra!

Tjerstin informerade om Borgehages hemsida där information om vad som händer i Borgehage finns. Adressen till hemsidan är www.borgehage.se.

Anslagstavlorna – svårt att få lapparna att sitta kvar på anslagstavlorna. Behöver förslag på vad som kan göras för att det ska bli bättre. Styrelsen ska titta på detta och kassör Krister Ljunge ansvarar för en första undersökning.

Sven Klefbäck kommer med förslag om att det kan finnas en rulle med ”hundpåsar” vid bryggan eftersom det ligger skräp och annat olämpligt i buskarna runtomkring.

Ingrid Klefbäck påtalar att det borde finnas skylt som informerar om att det inte är allmän badplats och att bryggan beträdes på egen risk. Styrelsen tittar närmare på utformandet av en sådan. Ingrid har ett förslag som vi utgår ifrån.

Det finns fortfarande intresse för att dra in fiber till byn. Tomas Johansson ska undersöka vidare och tar en första kontakt med IP Only.

§ 17 Mötet avslutas.

Ordförande Anette Wickholm           Sekreterare Karin S Wernersson

Justerare Ronny Andersson        Justerare Birger Petersson

Det här inlägget postades i Borgehage 200 år 2018, Borgehage byalag, Bryggan, Kvarnen, Lona-projektet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar