Borgehage Byalags svar på översiktsplanen

Till Samhällsbyggnadsförvaltningen Borgholm 2014-10-31

Angående fördjupning av översiktsplan Borgholm- Köpingsvik 2014-06-18

Enligt översiktsplanen för Borgehage by föreslås nybyggnation från Borgehagevägen i söder till Nedre Gärdesvägen i väster och Övre Gärdesvägen fram till nummer 17.

Borgehage bys historia med dess kultur och natur är unik inte bara för Ölands utan även för Sverige. Om det byggs här kommer hela byns struktur och karaktär att ändras.

Borgehage by ligger omringat av naturskyddsområdena Borga Hage skog, Borgholms Alvar och Strandtorp. Även i själva byn finns många sällsynta växter som Gulkronill, Arontorpsrosen, Knölvial, Knippnejlika, Viola Alba och en rad orkidéer. Även ekoxen har observerats i byn samt i ekskogen.

Dessa unika naturvärden hotas med en så stor nybyggnation.

Borgehage by bildades 1816 vid den så kallade Utmarksdelningen. Redan långt tidigare fanns det en jaktstuga som tillhörde Kungsgården. Denna finns ännu kvar. Det finns också stora delar av en mur bevarad som utgjort Borgholms Kungsgårds södra gräns. Den är från 1500-talet eller ännu äldre och går längs fastigheten Borgehage 1:24.

1818 anlades de två bygatorna, där Nedre Bygatan består av en dubbel radby, medan det på den Övre Bygatan finns hus på den ena sidan. På den andra sidan fanns tidigare ladugårdsbyggnaderna, men dessa är nu antingen nedbrunna eller rivna.

1905 var det ett laga skifte i byn i samband med att dåvarande Kronprinsessan Viktoria skulle bygga Solliden. Då fanns 18 bönder i byn och deras skiftesgränser finns ännu kvar i form av gamla stenmurar.

Det är på en del av dessa skiften, som det nu föreslås framtida byggnation. Om förslaget går igenom kommer åkrar och betesmarker, som nu brukas, att gå förlorade.

På landborgen längs Övre Gärdesvägen byggdes i början av 1900-talet några av Ölands första sommarhus bland andra Hagaberg, Blåsippan och före detta Vetlanda Barnkoloni.

Alla dessa unika värden, både vad gäller kultur och natur, utgör en tillgång inte bara för oss Borgehagebor. Hit söker sig även många Borgholmsbor och turister, som vandrar hit över Borgholms Alvar från Solliden och Borgholms slott. Ölands skidförbund anordnar också, då det finns snö, Ölandsmästerskapet i skidor på de åkrar, som nu hotas av byggnation.

Borgehage Byalags förhoppning är, att Borgholms kommun lyfter bort område 20 i den fördjupade översiktsplanen över Borgholm-Köpingsvik.

Borgehage Byalag

Kopia till Länsstyrelsen i Kalmar

Det här inlägget postades i Exploateringen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar