Röda nejlikan och Den svenske soldaten

Ett 15-tal bybor lockades att följa med när Ulla-Britt Andersson, ordförande i Ölands Botniska förening, tillsammans med Ingrid Klefbäck, ledde en växtvandring i Borgehage 1 augusti.

IMG_4219

Rödmire = The Scarlet Pimpernel

Förutom flera sällsynta växter, bland annat klipplin, hylsnejlika, knippnejlika, skogskorn, strävlosta och skugglosta fick vi veta att blomman som boken ”Den röda nejlikan” handlar om inte alls är någon nejlika. Det är en felöversättning av scarlet pimpernel, som på svenska är den lilla, oansenliga växten rödmire. Den växer lite här och var, bland annat på Nedre Gärdesvägen, dit vandringen gick från Alvaret via Övre Bygatan och Borgehagevägen.

IMG_4245

Lundkovall har många namn, bland annat Natt och Dag, Den svenska flaggan och Den svenske soldaten!

Vi fick också lära oss att Natt och Dag, lundkovall, på grund av sina speciella färger, också kallats både Svenska flaggan och Den svenske soldaten. Och att den är en parasiterande växt, precis som övriga kovaller.

 

 

 

 

 

 

 

Vi tittade även på stället där Borgehagevägen en gång gick längs muren från 1500-talet, som var Borgholms kungsgårds södra gräns.

IMG_4207

Ulla-Britt Andersson pekar på hasselsnåren som borde hållas undan för att inte förstöra den flera hundra år gamla muren.

IMG_4172

Klipplin (sällsynt)

IMG_4179

Hylsnejlika (sällsynt)

IMG_4191

Fältvädd (ganska sällsynt)

IMG_4212

Stenfrö (sällsynt)

 

 

 

Det här inlägget postades i Bilder, Borgehage byalag, Lona-projektet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar