Vilket fantastiskt firande – tack alla inblandade!

Vilken otroligt härlig fest. Något att minnas ända till nästa firande om 100 år!

Vilka späckade jubileumsdagar vi haft. Nu är vi alla fulla av intryck av historia, naturintryck, konst och inte minst gemenskap. Allt nersköljt av svalkande dryck på den tillfälliga ”lönnkrogen” The Old Goat. Tack, tack och åter tack för ALLT!

Festgeneralen Krister Ljunge leder allsången av den hyllningsvisa till ”Underbara Borgehage” som han skrivit just till detta tillfälle.

Kicki Lundberg, som ansvarade för jubileets lekamliga spis tog även hand om de yngre deltagarna. Hon berättade om hur det var att vara barn förr, ledde de yngsta på en sagofigursjakt på Övre Bygatan och lät sedan barnen göra ett eget flaggspel till festtältet.

Gissa vem detta är? Katten FIndus förstås!

”Lönnkrogen” The Old Goat öppnade tillfälligt i familjen Engstrands port.

Initiativtagaren till jubileet, Ingrid Kelfbäck, har forskat på både historia och natur i byn, vilket redovisats både i Jubileumsskriften och på skärmar i Lindbergs port och på utställningen i ”Hasses lada” mittemot på Nedre Bygatan.

Bernt Krusell och Hans Thorsén skärskådar målningen som visar hur Nedre Bygatan såg ut när Bernt var liten.

Folke Lundberg, ättling till Borgehages förste invånare, häradsmålaren Petter Lundberg, var snickare med egen verkstad först i Borgehage och sedan i Borgholm. Detta är två av de stolar han tillverkat.

Borgehage har hyst och hyser många konstnärer. Den mest namnkunnige är nog Emil Hagström. Detta är några av hans målningar med motiv från byn.

Marie-Louise Eriksson och Byalagets ordförande Anette WIckholm har mycket att samtala om kring tavlorna i det tillfälliga galleriet.

Kungafamiljen har varit en viktig del av Borgehage. På en bild från 1967 ses prinsessan Sibylla på Hagaberg med fem av Borgehagebarnen. När hon avled 1972 publicerades bilden med texten ”Barnbarn hos mormor”!

Familjen Krusell har varit en viktig del av byn. Flera av dem åkte till Amerika. Några kom åter som Ingemar, Iris, Stigs och Bernt Krusells farfar. För pengarna köpte han i början av 1900-talet kvarnen som ligger kvar på byns högsta punkt. Sonen Gustav, som haft polio i barndomen, slapp bli utkallad i kriget. Förutom att han var postombud och alltiallo i byn var han även konstnär. I familjen Lindbergs Solgården finns flera målningar av honom, bland annat två målade direkt på kalkväggen.

Nutidens Borgehage har också två året-runt-boende aktiva konstnärer, Sofia Sundberg och Helena Wikestam. Jubileet till ära öppnade Sofia sin ateljé i Aurora och Gustav Olssons f d stall för att visa byborna sina och Helenas verk. Även deras barn Ville deltog med sina mangainspirerade teckningar.

Anders Blomqvist, Ulf Beijbom och Ingrid Klefbäck, här med Byalagets ordförande Anette Wickholm, berättade om LONA-projektet, Ölands Amerikafarare och byns invånare under 200 år.

Det här inlägget postades i Bilder, Borgehage 200 år 2018, Borgehage byalag. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar